Voks 2024

Vitézy Dávid: Budapestnek nem luxusnegyedekre van szüksége

Hanem megfizethető lakásokra és minőségi zöldterületekre.

2024.04.30 17:54MTI

Budapestnek nem újabb bevásárlóközpontra és luxusnegyedekre van szüksége, hanem megfizethető új lakásokra és minőségi zöldfelületekre - írta az LMP főpolgármester-jelöltje szerdai Facebook-bejegyzésében, azt követően, hogy az Országgyűlés elfogadta a "Maxi-Dubaj törvénytervezetet".

Vitézy Dávid szerint úgy adja verseny nélkül arab befektetőknek a 130 hektáros, fél kerületnyi területet az Országgyűlés, hogy semmit nem ír elő, semmit nem vár el, semmit nem rögzít arról, milyen funkciójú, milyen magasságú városrész épülhet oda.

Ez azt is jelenti, hogy minden létező építési előírás alól kiemelik a beruházást, így sem az épületek magasságára, sem a tömbök méretére és funkciójára vonatkozóan nem marad befolyása a kerületi és fővárosi önkormányzatoknak - tette hozzá.

További probléma - folytatta -, hogy a szükséges közlekedési beruházásokra nincsenek garanciák: nem szerepel a szerződésben a 3-as villamos átvezetése az új Szegedi úti felüljárón, a Kisföldalatti szükséges felújítása és járműcseréje, és nincs benne a Nyugati pályaudvar - Rákospalota-Újpest vasútvonal fejlesztése és az új állomás megépítése sem. Ráadásul, ami benne van, azt se az arab befektetők, hanem a magyar adófizetők fizetnék - fűzte hozzá.

Szintén kifogásolta, hogy a repülőtéri vasutat, mely kapcsán az elmúlt napokban felmerült, hogy "kínai luxusvonatként" épülne meg, a megállapodás szerint Budapest belvárosa helyett Rákosrendezőre vinnék. Eszerint az arab és kínai szereplők érdeke fontosabb, mint az összes budapestié - vonta le a következtetést.

A továbbiakban felidézte: minden korábbi terv egy új, városi jelentőségű, legalább 25 hektáros, Zuglót, Rákospalotát, Angyalföldet kiszolgáló közpark létesítésével számolt itt, a Vasúttörténeti Park mellett. Ennek viszont nyoma sincs a dokumentumokban.

Végül úgy vélekedett: Budapest városfejlesztésének múltbeli sikeres történetei mindig a magánérdek és a közérdek együttműködésén, összehangolásán alapultak. Ez a megállapodás viszont csak az arab befektetők magánérdekéről szól.

"Főpolgármesterként mindent el fogok követni, hogy visszaszerezzem Budapest jogait a város fejlődési irányainak befolyásolására. Ez ugyanis így Budapest aranytartalékának elherdálása, amibe a következő főpolgármester sem törődhet bele - nem is fogok" - fogalmazott Facebook-bejegyzésben Vitézy Dávid.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.